bærekraft

Eller det jeg kaller grønn gjennomføringsevne. Her skriver jeg i jeg-form, selv om vi er flere i dag, fordi serien er utviklet av meg og ikke en organisasjon. Og bærekraft og miljøgifter var nettopp hele grunnen til at jeg startet Csoaps i 2014. Årsaken var at jeg synes vaskemidlene i butikkhyllene stinket og var stygge. Både ingredienser og forpakninger. Der var det sagt. Hva gjør man så med det? Utarbeider en rapport og lager en del raffe diagrammer? Nei, jeg valgte å gjøre det praktisk og med bena på jorden.

Målet mitt var hele tiden å lansere en serie produkter som virket like godt eller bedre enn konvensjonelle vaskemidler og såper, samtidig som de lukter himmelsk. Uten unødvendige kjemikalier som hormonhermere, kunstige fargestoffer og parfyme. I tillegg skulle duftene være laget av de beste, nemlig franskmenn i Grasse, og uten sprøytemidler eller GMO, for å bevare biomangfoldet. Og de skulle være sertifiserte av Ecocert.

her er mine kjøreregler

1. produksjonssted

Alle produkter er produsert i Vest-Europa av fabrikker vi besøker og kjenner. Hvorfor er det en god ting? Fordi vi sikrer arbeidsplasser og lokal know-how. Det er nemlig ikke bare bare å lage bedre såper, kluter eller koster. Noen skal både kunne det og gjøre det. Uten at produktet produseres på den andre siden av kloden og må fraktes hit.

2. økologi og sertifiseringer

Produktutvikling og kunnskap om ingredienser.

 

Da jeg lanserte C sent i november 2014 var det som å gå på gyngende grunn. Da jeg flyttet hjem fra New York så jeg at norske butikkhyller var like grelle og triste som da jeg var barn. Vaskemidlene var blitt sterkere og flere og jeg ønsket ikke å kjøpe noen av dem. Målet mitt var å lansere en serie produkter som virker like godt eller bedre enn konvensjonelle vaskemidler og såper, samtidig som de lukter himmelsk. I tillegg skulle duftene være laget av de beste, nemlig franskmenn i Grasse, og uten sprøytemidler eller GMO, for å bevare biomangfoldet og jordhelsen. Utfordringen var at mange av de svanemerkede produktene inneholdt et stoff jeg for 7 år siden ikke ville drømt om å bruke i mitt eget hjem. Produktene var hovedmålsetningen og ikke tall/omsetning eller markeder, det har drevet meg hele veien. Får jeg gåsehud eller tårer i øynene av noe jeg ser, en idé jeg har eller noe noen tipser meg om, så går jeg for det og det er det som er det morsomste og som dytter meg videre. Ikke etablerte sannheter som ikke higer etter det som er bedre enn det som allerede står på hyllene.

 

3. miljømerking

Det er mange ulike miljømerkingsordninger, men Csoaps er ikke miljømerket fordi vi ønsker helt fritt spillerom for å fjerne ingredienser og forpakninger slik vi synes det er klokest og best. Da Csoaps ble lansert i 2014 var både, methylisothiazolinone (forkortet MI) og sort plast, som ikke sorteringsmaskinene fanget opp den gang godkjent i en av de største merkeordningene våre. Selvom det ble faset ut i 2018 var det aldri i mine tanker å inkludere dette i min produktserie. og Dette synes jeg er for svakt og går for tregt, vi vet stoffene er skadelige, og da ønsker jeg heller å bruke tid og ressurser på å lage nye produkter fremover som er bedre og mer miljøvennlige enn det som er på markedet i dag. Hopp over gjerdet der det er høyest er mitt motto, ikke bare Hopp Caroline, hopp for å sitere Bjørnson litt fritt.

 

Et annet eksempel er bruken av sort plast, som i utgangspunktet ikke kunne resirkuleres fordi laserne i sorteringsmaskinene ikke fanget dem opp. Dette er utbedret i etterkant, men svanemerkede produkter ble satt i hyllene før dette var på plass overalt.

 

Men duftene er viktige, de er sertifiserte av ecocert, slik at når det lukter godt hjemme så har ikke en bie eller insekt gått med, eller sprøytemidler blitt brukt for å få frem urter og blomster C bruker.

 

Oppsummert synes vi merkeordningene gjør et viktig arbeid, men kunne vært noe mer fremoverlente om forpakninger, som er den nye økologien, regelverket og nye ingredienser vi bør unngå, som ennå ikke er forbudt. Vi forstår hvorfor, alt må være vitenskapelig dokumentert at noe er bevist skadelig før det kan forbys. Men vi selger vaskemidler, såpe og kosmetikk, ikke kreftvaksiner, derfor er det en smal sak for Csoaps å droppe alle suspekte stoffer. Vi er en liten produsent som går opp løypa og vi stikker frem nesen i nordavinden ved å sette navnet til grunnlegger Caroline på flaskene.

 

4. allergier og duft

Vår produktutvikler og grunder Caroline har arbeidet med kosmetikk av og på siden hun var 16 år, og har alltid vært interessert i ingredienser, duft og bedre produkter. Derfor startet hun som distributør av flere økologiske hudpleieserier i 2009, balance me, daylesford organic, balm balm, erbaviva og ikke minst Rudolph Care. Da Csoaps ble lansert, som første grønne vaskemiddelmerke i Norge i 2014, var det med et grunnarbeide basert på forskning jeg ikke fant i Norge hos noen miljømerkingsordninger, men etter å har arbeidet i The Norwegian Trade Council i New York kom hun over disse.

 

Denne organisasjonen mener hun er de som har dratt forskningen på feltet fremover og har vilje og gjennomføringsevne til å forandre oppfatning rundt bruk av kjemikalier.

 

Videre er det kun det å si at allergi er jo en samlebetegnelse, så vi må vite hva forbrukeren er allergisk mot. Er det for eksempel duftstoffet linalool (naturlig i flere dufter), har vi såper uten dette ( fiken & solbær), dette kun som et eksempel. Det viktigste rådet vi kan gi, er at er det alvorlig eksem eller allergi bør man unngå duft, men de som er allergiske mot dette vet det og unngår C soaps eller andre serier med duft, selv om våre dufter er usprøytet og økologiske og sertifisert av ecocert. Alle allergener står merket på nettsiden.

 

5. leave-on versus rinse-off produkter

Det er en forskjell her. Et produkt som påføres huden bør ikke inneholde noen unødvendige kjemikalier, derimot krever rengjøring et krav til hygiene og har andre standarder. Det må taes med i betraktingen, man ønsker produkter som gjør rent og fungerer. Uten å belaste miljøet unødvendig. Det gjør Csoaps.

 

6. produkter vi ikke selger

Dette er også viktig. C har valgt for eksempel å ikke selge skyllemiddel, det er en av verstingene og bør absolutt ikke brukes rundt barn eller voksne. C lager altså ikke tøymykner fordi det skader mer enn det gjør godt. Og vi synes det er et unødvendig produkt.

 

7. bedre produkter og færre ingredienser

Kan såpen inneholde færre eller bedre ingredienser? Er svaret ja og får vi det til så erstattes det. Vi har som produsenter en substitusjonsplikt, og det styrer vi etter. Kan vi kutte vann og plastflaske på oppvasksåpe, husvask eller sjampo? Så klart det, derfor lanserte vi stjernesåpe og sjampsåpestykke. Noen ganger gjør det at et produkt kan overta oppgavene til andre produkter, så vi får færre produkter i skapet. Da gjør vi jobben vår.

 

Har du hørt om hormonhermere og evighetskjemikalier? Det hadde ikke besteforeldrene våre heller, for de vasket med blant annet eddik, salt, sitron, sand og kokte såpe selv. Med velstandsøkningen kom effektive stoffer som fjerner bakterier, tyknet produktet og ga det lenger holdbarhet. Dessverre viser forskning at de akkumuleres i kroppen din og i miljøet. Dette er altså helseskadelige miljøgifter som er menneskeskapte og vi blir ikke kvitt flesteparten av dem. De varer til Dovre faller. Vi skriver om miljøgifter som bisfenoler, ftalater, MI, sprøytemidler og også impregneringsmidler, disse blir i naturen for alltid. Derav navnet evighetskjemikalier. Disse hermer etter hormonene, og kombinasjonseffekten av disse stoffene er fremdeles ny informasjon. Det vi vet i dag er at miljøgifter tukler med evnen til å få barn, hormonbalansen og immunsystemet. De er assosiert med med økt kreftrisiko, og kan til og med være mutagene, det vil si endre DNA og skade indre organer. Dette er altså toppen av kaken, og det er ingen kransekake for å si det forsiktig. Vaskemidler, kosmetikk og andre forbrukerprodukter til hus og hjem og deg er fulle av dem. Du kan gjøre noe med det, ved bruke bedre og mindre. Oppsummering: korte ingredienslister er topp.

 

8. forpakninger

Jeg mener forpakninger er den nye økologien. Hvordan pakke smartere og bedre? Vi gjør det i praksis:

  • vi var den første skandinaviske bedriften som brukte en papirbasert flaske, den har vært vist frem i Ikea kataloger over hele verden. Med en norsk C på magen!
  • C lanserte stjernesåpe, ett produkt som løser tre oppgaver, uten å pakke i plast eller å fortynne med vann.
  • vi pakker forsendelsene i kartong, men drar det enda lenger. Da fant vi: flexi hex, en liten britisk oppstartsbedrift som lager blant annet kartongstrømper som vi trer på flaskene våre i vaskepakkene.

Et annet er å fjerne plast der vi kan, eller ved å lage et produkt som ikke trenger en plastflaske eller ved å bytte sjampoflasken i pet ut med en laget av elveplast, der folk plukker søppel før det når havene, og lager bedre flasker, les mer her.

 

9. støtte mindre produsenter

Alle våre europeiske produsenter er egeneide og noen er til og med oppstartsbedrifter, der vi er første eksportland. Våre leverandører deler vi ikke, men vi kan fortelle så mye at jeg har møtt og hilst på samtlige, flere av bedriftene er kvinneeid og noen er helt nystartet. Handel er gøy når man møter folk som gjør en forskjell og vil noe ekstra.